اگر کارآفرینی هستید که قصد آغاز یا رشد یک کسب و کار را دارید، میدانید که اینترنت، منبع نامحدودی از خریداران را به شما ارائه میدهد. این فرصتها مخصوصا برای افرادی که میخواهند برای کسب درآمدهای عالی با روشهای مختلف از اینترنت استفاده کنند بسیار مناسب هستند. انتخاب مدل درآمدزایی مناسب برای کسب و کار آنلاین شما، یکی از مهمترین تصمیماتی است که باید بگیرید. این تصمیم بر روی استراتژی بازاریابی، عملیات و رشد کسب و کار شما تأثیر میگذارد.
در این مطلب از سایت آی گیم، با بررسی برترین مدل های درآمدزایی از سرویس های آنلاین و ارائه نمونههای عینی آنها، به شما کمک میکنیم تا بهترین مدل را برای ایده خود انتخاب کنید و با استفاده از آن کسب درآمد کنید.
انواع مدل های درآمدزایی از سرویس های آنلاین
اگر مدل های درآمدزایی از سرویس های آنلاین را نشناسید و با اطلاعات کم وارد مسیر کارآفرینی اینترنی شوید، به احتمال زیاد پول و انرژی خود را هدر خواهید داد و این مسیر را رها خواهید کرد. قبل از راهاندازی یک کسب و کار جدید باید مدل درآمدزایی آن را بشناسید؛ این یعنی که با چه مشتریانی روبرو هستید، چه خدمات یا محصولاتی را ارائه میکنید و چطور با آنها ارتباط برقرار میکنید. در این بخش با 13 مدل پرطرفدار در درآمدزایی آنلاین و نمونه مدلهای مرتبط با آنها آشنا میشوید:
کسبوکار برپایه کارایی
درآمدزایی که برمبنای کارایی (Performance-based) ایجاد شده باشد به تنهایی ربطی به ارزش محصول یا خدمات مربوطه ندارد، بلکه به کارایی خدمات ارائه شده بستگی دارد. مشتریان بابت یک شاخص کارایی که از پیش تعریف شده است، هزینه مشخصی را پرداخت میکنند. برای مثال، رولزرویس خودش فروشنده موتورهای هواپیما نیست بلکه ساعات عملکرد آنرا به مشتریان میفروشد. این یعنی فقط برای ساعاتی که این موتورها کار میکنند باید هزینه پرداخت شود (Power-by-the-hour) نه اینکه مشتریان آن را خریداری کنند. نمونه مدلهای مرتبط با این نوع کسبوکار به شرح زیر است:
- Fahrenheit 212: همفکری نوآورانه همراه با کاهش ریسک احتمالی (معرفی استراتژیهای خلاقانه و توسعه خدمات و تجارب جدید که برای مشتری و فروشنده سودمند باشد)
- SugarSync: یک سرویس ابری مانند iCloud است که برای به اشتراک گذاری فایلها و همچنین بکآپ گیری آنلاین ایجاد شده است.
پرداخت به ازای هربار استفاده (Pay per use)
در مدل “پرداخت به ازای هربار استفاده”، مشتری شما فقط به ازای خدماتی که استفاده کرده است، به شما هزینه پرداخت میکند. این مدل بیشتر در مواردی که بهای تراکنش کم است و قابلیت اتوماتیک شدن وجود دارد، رایج است. این مدل موانعی که پیشروی تولیدات و خدمات وجود دارد را کاهش میدهد. برای مثال “پرداخت پس از هربار دیدن شبکههای کابلی تلوزیون” یکی از همین موارد است. نمونه مدلهای مرتبط با این نوع کسبوکار به شرح زیر است:
- Airbnb: یک رقیب جدی برای بازار اماکن اجارهای مانند سوییت در تعطیلات
- Amazon Kindle Direct Publishing: انتشار مستقیم کتابخوان آمازون از تکفروشی تا انتشار کتاب
- Amazon Web Services: خدمات تحت وب آمازون شامل زیرساخت فناوری اطلاعات و خدمات آمازون مخصوص کسبوکارهای آنلاین
- DriveNow: به اشتراک گذاری و اجاره اتوموبیل بهصورت یکطرفه و پولی (در اپلیکیشن خود به شما اجازه میدهد که ماشین مورد نظر خود را پیدا کنید، آنرا برانید و هرکجا که خواستید آنرا رها کنید)
- Getaround: مقابله با مشکل افزایش روزافزون تعداد اتوموبیلها
به اشتراک گذاری درآمد (Revenue Sharing)
در این مدل منافع و ضررها با شرکای تجاری به اشتراک گذاشته میشود. این مدل نوعی تقسیم درآمد است که وقتی رایج است که هر دو طرف از یک پیشنهاد سود ببرند. برای مثال در بازاریابی وابسته کالا و خدمات یک فروشنده به یک خریدار معرفی میشود و سود حاصل بین طرفین تقسیم میشود. نمونه مدلهای مرتبط با این نوع کسبوکار آنلاین به شرح زیر است:
- Android: سیستم عامل منبع باز (Open Source) گوگل برای موبایل
- Twich: ایجاد انقلابی در فرهنگ بازیهای رایانهای (پلتفرم ویدیویی اجتماعی برای گیمرها)
- Uber: یک رقیب جدی برای تاکسیها (مانند Snapp در کشور خودمان)
- YouTube: پلتفرم میزبانی ویدئو که به شکل گسترده در سراسر جهان در حال استفاده است
فروش (Sales)
کسبوکارهای اینترنی با این روش در ازای تبادل محصولات یا خدمات خاصی، پول دریافت میکنند و از این طریق به کسب درآمد میپردازند. در ادامه شما را با مدلهای مرتبط با این سبک آشنا خواهیم کرد. نمونه مدلهای مرتبط با این نوع کسبوکار به شرح زیر است:
- AirAsia Berhad: فروش بلیتهای ارزان و چارتری برای مسافرت در آسیا
- Burger King: دومین فستفود زنجیرهای جهان که با دسترسی به Whopper (محصول برگرکنیگ) بیش از 50 سال موفقبت را در کارنامه خود دارد
- Nike: تجهیزات ورزشی با دوام و حرفهای
- Xiaomi: شرکت تکنولوژی شیائومی که محصولاتش را تنها برای هواداران میسازد
جذب حمایت مالی (Sponsoring)
برای تولید درآمد از طریق جذب اسپانسر یا همان حامی مالی، باید حامیان مالی یا متقاعد به پرداخت کنیم. یعنی در ازای این حمایت مالی به آنها چیزی پیشنهاد بدهیم؛ مانند پیشرفت سریع، ارتقا چشم انداز، افزایش مشتری، به اشتراک گذاشتن دادههای مربوط به مشتریان درصورت موافقت آنها و فرصت برای فروش متقابل. نمونه مدلهای مرتبط با این نوع درآمدزایی آنلاین به شرح زیر است:
- Robbie Williams: جریانهای درآمدی جدید از طریق نمایشهای زنده در سطح بالا
- Travel2change: راهنمای جامع برای سفری هدفمند
اشتراک (Subscription)
به جای فروش محصولات و خدمات ارائه شده به صورت تک پرداخت، یک اشتراک بر طبق پرداختهای دورهای اجازه میدهد که استفاده یا دریافت یک محصول برای یک بازه زمانی خاص امکانپذیر باشد. اشتراکها باعث افزایش وفاداری مشتریان شما میشود و درآمدی قابل پیشبینی برای شما ایجاد میکند. نمونه مدلهایی از این نوع کسبوکار به شرح زیر است:
- Amazon Services: خدمات آمازون راهحلی برای تجارت بهتر
- Alibaba Group: بازار جهانی که خریدار و تامینکننده را به هم متصل میکند
- Badoo: شبکه دوستیابی بهصورت پرداخت آنلاین
- BlackBerry: ایجاد انقلابی در صنعت گوشی تلفن همراه با دستگاههایی برای کسبوکار و بازار مصرف
تبلیغات (Advertising)
یکی از رایجترین مدلهای درآمدزایی این است که به مشتریان تبلیغات خود این فرصت را بدهید که برخی از پیامهای بازاریابی و پیشنهادات خود را به عنوان بخشی از خدمات شما تبلیغ کنند و موجب درآمدهای مازاد برای کسبوکار شما شوند.
مدلهای مرتبط:
- Facebook: استفاده از دادههای بزرگ به منظور بهینه سازی تبلیغات
- Groupon: بازاری آمریکایی برپایه تجارت الکترونیک که هزاران نفر از اعضای آن در زمینههایی مثل کالا، خدمات و تخفیفهای جذابی با تاجران محلی در 28 کشور جهان در ارتباط قرار میگیرند
- Houzz: روشی جدید برای طراحی خانهها (شامل بیش از 10 میلیون تصویر از طراحیهای داخلی و ایدههای مناسبی برای دکور)
- Monocle: نسلی جدید از شرکتهای خبری
فروش دارائی و اموال (Asset Sale)
در این مدل درآمدزایی، با فروش یک دارایی یا محصول، اختیار کامل استفاده از آنرا به مشتری خود میدهید و با دریافت هزینه در قبال آن، آن را در اختیار مشتری خود قرار میدهید. مثالهایی از این نوع مدل درآمدزایی آنلاین در بخش زیر آمده است:
- GlaxoSmithKline: یک شرکت دارویی بزرگ با مدل کسبوکار مبتنی بر ارزش
- IKEA: یک گروه چند ملیتی واقع در سوئد که در طراحی مبلمان و وسایل منزل پیشتاز است. محصولات این شرکت در جعبههای مسطح بستهبندی و ارسال میشوند
- Nikki Beach: یک برند جهانی با محصولات مخصوص ضیافتهای لوکس
- Solarcity: یک شرکت آمریکایی در حوزه انرژی خورشیدی که به بازسازی انرژی برای مقابله با تغییرات آبوهوایی میپردازد
کارمزد (Commission)
شرکتهایی که بر مبنای درخواست هزینه در ازای ارائه خدمات و محصولات کار میکنند در این مدل قرار میگیرند. درخواست کارمزد در زمان فروش تکنیک رایجی برای رسیدن به مقاصد ویژه است. معمولا وجه کارمزد براساس درصدی از قیمت کالا یا خدمات فروخته شده محاسبه میشود. در ادامه نمونههایی از این مدل درآمدزایی را مشاهده خواهید کرد:
- Coursera: رشد تواناییهای افراد از طریق آموزش آنلاین
- Instacart: خرید مواد غذایی و دریافت آن درب منرل شما در عرض یک ساعت
- Binance: یک صرافی آنلاین بینالمللی ارز دیجیتال که با استفاده از کارمزد تراکنشها و قراردادهای آنلاین کسب درآمد میکند
کمک مالی (Donation)
اگر محصولات و خدمات شرکت خود را به صورت رایگان در اختیار افراد قرار دهید، درخواست کمکهای مالی میتواند رویکرد مناسب و پایداری برای درآمدزایی شما باشد. موارد زیر مثالهای مناسبی از کمک مالی برای پیشرفت افراد هستند:
- Wikipedia: این منبع اطلاعات آنلاین، از طریق کمکهای مالی پیشرفت چشمگیری داشته است
- Binance: این صرافی ارز دیجیتال با دادن وامهای مناسب به شما برای تجربه یک سرمایهگذاری بهتر کمک میکند
- org: اقدامات بشردوستانه و کمک مالی به مدارس عمومی
نرخ ثابت (Flat Rate)
در این مدل از مدل های درآمدزایی از سرویس های آنلاین، مشتری هزینه را بهصورت یکجا پرداخت میکند. با استفاده از روش نرخ ثابت برای مشتری آسانتر است که در حال استفاده از محصول یا خدمات شما، هزینهها را کنترل کند. مواردی مرتبط با این مدل درآمدزایی در بخش زیر آمده است:
- AntiCafe: مکانی که شما برای زمانی که در آنجا هستید هزینه پرداخت میکنید و از نوشیدنیها یا اینترنت و سایر امکانات بهصورت رایگان استفاده میکنید
- NENO Offices: فضای اداری بهصورت پیشپرداخت یا ساعتی
- Square: نوعی سرویس مالی که مربوط به پرداخت از طریق موبایل است و با تکنولوژی جدید، این کار را آسانتر از قبل میکند
خدمات رایگان
ارائه کردن خدمات یا محصولات به صورت رایگان ارزش بالایی برای مشتری شما دارد و میتواند برایتان محبوبیت بسیاری ایجاد کند. با این حال در همین روش هم گزینههایی برای کسب درآمد وجود دارد از جمله: دریافت پول برای بخشی از خدمات خود؛ مانند سرویس گوگل که خدمات خود را بهصورت رایگان در اختیار عموم قرار داده است اما کاربران برای بخش AdWords یا بازیهای پولی پرداخت نقدی انجام میدهند. یا کمک مالی متقابل (خرید یک محصول دیگر میتواند هزینههای شمارا جبران کند یا باعث افزایش درصد تخفیف در خرید شما شود). در قسمت زیر، چند مثال از این مدل های درآمدزایی از سرویس های آنلاین را برای شما آوردهایم:
- Couple: یک شبکه اجتماعی که فقط مخصوص استفاده دو نفر است (Private Messages)
- Google Maps: یک نرمافزار برای جستجو و پیدا کردن مکان مورد نظر کاربران در نقشه
- TED: این وبسایت به ایدههایی که ارزش گسترش دارند، اختصاص یافته است
- Telegram: یک شبکه اجتماعی بسیار قوی با قابلیت ساخت گروه، کانال و رباتها خدمات رایگان ارزشمندی را در اختیار کاربران قرار داده است
- Twitter: شبکه اجتماعی خبری و نویسندگی که افراد با محدودیت 140 کاراکتر در آن پست ارسال میکنند
فریمیوم (Freemium)
مدل فریمیوم درواقع یک مدل تلفیقی از دو مدل رایگان و پریمیوم است. در این مدل ورژن اولیه محصول خود با ویژگیهای کمتر را بهصورت رایگان در اختیار مشتری قرار دهید تا مشتری اولیه خود را توسعه دهید. سپس برای ورژن پیشرفته یا پریمیوم که ویژگیهای جذابی دارد، از مشتریان خود هزینه دریافت کنید. توجه داشته باشید که معمولا نرخ تبدیل کاربران رایگان به پریمیوم زیر 10 درصد است. در نتیجه هزینه نهایی کاربران رایگان باید نزدیک به صفر باشد. در این بخش با نمونههایی از این مدل آشنا میشوید:
- Badoo: شبکه دوستیابی بهصورت فریمیوم
- LinkedIn: شبکه اجتماعی حرفهای برای کارفرمایان و افرادی که به دنبال استخدام هستند
- Shazam: آهنگی که در محیط اطراف در حال پخش است را پیدا کنید. کافیست موسیقی در حال پخش باشد و دکمه ضبط این نرم افزار را فشار دهید. شازم به صورت خودکار آهنگ مورد نظر شما را پیدا کرده و اطلاعات آنرا در اختیارتان قرار میدهد. در نسخه پریمیوم امکان دانلود و گوش دادن آفلاین نیز وجود دارد
با استفاده از مدلهای درآمدزایی آنلاین، در کسبوکار خود پیشرفت کنید
در این مطلب با انواع روشهای ارائه خدمات و محصولات آنلاین به کاربران اینترنتی آشنا شدیم. با توجه به مطالبی که طی شد، میتوان گفت که استفاده از مدل های درآمدزایی از سرویس های آنلاین میتواند به کسبوکار شما تازگی و رونق ببخشد. در حال حاضر، تقریبا تمام شرکتهایی که وارد حوزه درآمدزایی آنلاین شدهاند، میبایست حداقل یکی از این مدلها را برای کسب درآمد و رویکرد ارائه خدمات خود انتخاب کنند. توجه داشته باشید که همواره میتوانید از خدمات بینالمللی مانند ورژن پریمیوم نرمافزارهای مختلف و دانلود نرمافزارهای پولی با تهیه گیفت کارت از سایت معتبر آیگیم بهرهمند شوید.