تا پیش از ایجاد سرویس‌های استریم موسیقی، صنعت موسیقی با مشکل نقض کپی‌رایت توسط بسیاری از شنوندگان روبه‌رو بود. اگرچه سرویس‌هایی همچون آیتونز (Itunes) توانستند در ابتدای راه خیلی از افراد را به خرید قانونی موسیقی ترغیب کنند. از سوی دیگر هریک از سرویس‌های پخش موسیقی اپل موزیک و اکانت پرمیوم اسپاتیفای دارای خدمات متنوع و گاه متفاوتی هستند و هر دو نیاز به نرم افزار تغییر IP قابل اعتماد دارند.

به عنوان یک علاقه‌مند به موسیقی، انتخاب بین اسپاتیفای (Spotify) و اپل موزیک (Apple Music) کار ساده‌ای نیست. اسپاتیفای (Spotify) در حال حاضر بیش از ۴۳۳ میلیون کاربر (433 million users) و ۱۸۸ میلیون مشترک پرمیوم (Premium) در سراسر جهان دارد. اسپاتیفای (Spotify) یک گزینه لایه رایگان (free tier option) و همچنین یک تجربه اشتراک گذاری موسیقی (sharing experience) محبوب ارائه می دهد. اپل موزیک (Apple Music) زمانی پیشرو در موسیقی دیجیتال (digital music) بود، اما در حال حاضر با ۹۸ میلیون کاربر (98 million users) پشت سر اسپاتیفای قرار دارد. اپل موزیک به دلیل ویژگی های انحصاری‌ برجسته (high-profile exclusives)، کتابخانه قوی (robust library)، رادیو منتخب (curated radio) و ادغام یکپارچه با سیستم عامل آیفون (iOS) شناخته شده است.

در این مطلب به بررسی این دو سرویس برتر حوزه استریم موسیقی و ویژگی‌های آن‌ها می‌پردازیم و به این سوال که کدام‌یک از دو سرویس اپل موزیک یا اسپاتیفای برای ایرانیان بهتر است، پاسخ خواهیم داد.

مختصری در مورد اسپاتیفای و اپل موزیک

اسپاتیفای (Spotify) با ویژگی استریم آنلاین موسیقی در سال 2006 پا به عرصه پخش موسیقی گذاشت. هنرمندان دیگر علاقه‌ای به ضبط آلبوم نداشتند و بیشتر در قالب تک آهنگ کارهای خود را منتشر می‌کردند. با این حال، انقلابی در حال وقوع در موسیقی بود که فعالان این صنعت از وجود آن بی‌خبر بودند. در ابتدا کمتر کسی با سبک کار اسپاتیفای آشنا بود؛ اما مدت زیادی نگذشت تا این استارت‌آپ سوئدی بتواند از سطح انتظارات بالاتر رود و در میان هنرمندان و موسیقی‌دانان محبوب شود.

به همین ترتیب با افزایش روزافزون محبوبیت اسپاتیفای، کاربران و منتقدان، این سرویس را ناجی صنعت موسیقی نامیدند. سپس پس از مدتی بازیگران دیگری نیز وارد این عرصه شدند. به گونه‌ای که اپل، سرویس جدیدی را تحت عنوان اپل موزیک (Apple Music) معرفی کرد؛ همان کمپانی اپل که پیش‌تر با معرفی پلتفرم آیتونز، یکه‌تاز صنعت موسیقی شده بود. در ادامه ویدیو مقایسه این دو پلتفرم محبوب را خواهیم دید:

 

 

خوشبختانه این سرویس‌ها فقط به کاربران خارج از کشور محدود نمی‌شود و در سال‌های گذشته به لطف گسترده شدن اینترنت در ایران، بسیاری از کاربران ایرانی به استفاده از این سرویس‌ها رو آورده‌اند. با این وجود سوالی که پیش می‌آید این است که بین اپل موزیک و اسپاتیفای اکانت پرمیوم کدام‌ یک برای کاربران ایرانی مزایای بیشتری دارد و استفاده کدام راحت‌تر است؟ در ادامه با بررسی چند فاکتور مهم در انتخاب بین اپل موزیک یا اسپاتیفای به بررسی نقاط ضعف و قدرت این دو سرویس استریم موسیقی خواهیم پرداخت.

اپل موزیک یا اسپاتیفای؛ بررسی معایب و مزایای هر سرویس

برای انتخاب بین یکی از دو سرویس اپل موزیک و اسپاتیفای، باید چندین فاکتور مهم را بررسی کنیم. ملاک‌هایی همچون گستردگی آرشیو موسیقی، طراحی رابط کاربری، تجربه کاری و جست‌وجو برای انتخاب بین اپل موزیک یا اسپاتیفای باید به دقت بررسی شوند.

ویژگی اپل موزیک اسپاتیفای
هزینه اشتراک 9.99 دلار در ماه برای فردی، 14.99 دلار در ماه برای خانوادگی، 4.99 دلار در ماه برای دانشجو 9.99 دلار در ماه برای فردی، 14.99 دلار در ماه برای خانوادگی، 4.99 دلار در ماه برای دانشجو، رایگان با تبلیغات
کیفیت صوت 256 کیلوبیت بر ثانیه با فرمت AAC 320 کیلوبیت بر ثانیه با فرمت OGG
دسترسی به فایل‌های محلی بله، با امکان همگام سازی با تمام دستگاه‌ها بله، با امکان همگام سازی با تمام دستگاه‌ها
رابط کاربری و تجربه کاربری ساده و شفاف، با امکان جستجو، پخش، پخش تصادفی و تنظیم لیست پخش پویا و جذاب، با امکان جستجو، پخش، پخش تصادفی، تنظیم لیست پخش، پیدا کردن آهنگ‌های جدید و پخش به صورت آفلاین
موزیک ویدئو بله، با امکان دسترسی به کانال‌های مختلف ویدئو‌ای خیر

بررسی آرشیو موسیقی

با وجود این که اسپاتیفای فعالیت خود را خیلی قبل‌تر از اپل موزیک شروع کرد، اما آرشیو بسیار قوی در پلفترم آیتونز، سرمایه‌ای بود که از ابتدا اپل موزیک را همراهی می‌کرد. در حال حاضر آرشیو موسیقی اسپاتیفای از بیش از 35 میلیون ترانه تشکیل شده و روزانه حدود 20 هزار موسیقی جدید وارد آرشیو این پلتفرم می‌شود.

طبق جدیدترین آمار، اپل موزیک 50 میلیون ترانه در سرویس خود دارد؛ اما تعداد آهنگ‌هایی که روزانه به این سرویس اضافه می‌شوند مشخص نیست. با توجه به این آمار، واضح است که اپل موزیک آرشیو قدرتمندتری دارد. کافی است که در دو سرویس یاد شده آهنگ مورد نظر خود را جست‌وجو کنید. به طور ملموسی نتیجه جست‌وجو در اپل موزیک نسبت به رقیبش اسپاتیفای، دقیق‌تر و غنی‌تر است.

بنابراین اگر علاقه‌مند به نسخه‌های مختلف و ریمیکس آهنگ‌ها هستید، صددرصد اپل موزیک گزینه‌های بیشتری را در اختیار شما قرار خواهد داد. این امر به دلیل بهره بردن این سیستم از آرشیو آیتونز نیز هست؛ آیتونزی که از گذشته مورد توجه خوانندگان و آهنگ‌سازان بسیاری در سراسر جهان از جمله ایران بوده است.

از نظر تجربه کاری، اسپاتیفای چندین پله نسبت به اپل موزیک بالاتر است.
از نظر تجربه کاری، اسپاتیفای چندین پله نسبت به اپل موزیک بالاتر است.

بنابراین با یک جمع‌بندی ساده می‌توان گفت که اپل موزیک نسبت به اسپاتیفای در زمینه آرشیو موسیقی قوی‌تر است. در نهایت این نکته وجود دارد که یکپارچگی اپل موزیک با آیتونز به شما اجازه می‌دهد تا در بخش My Library علاوه بر آهنگ‌های دلخواهتان، به ترانه‌های خریده شده آیتونز نیز دسترسی پیدا کنید.

بررسی طراحی رابط کاربری

تم درون برنامه اسپاتیفای تیره است و رنگ تیره در سراسر اپلیکیشن مشاهده می‌شود. در سوی دیگر، اپل موزیک به طور پیش‌فرض از تم روشن استفاده می‌کند؛ اما در جدیدترین آپدیت نسخه آزمایشی، امکان استفاده از تم تیره در کنار چند قابلیت جانبی دیگر برای کاربران فراهم شده. این که کدام‌یک از دو سرویس اپل موزیک یا اسپاتیفای رابط کاربری بهتری دارند، کاملا سلیقه‌ای است و به خود کاربر بستگی دارد؛ اما می‌توان گفت که از لحاظ طراحی و منوی خدمات، اپلیکیشن اسپاتیفای حس قرارگیری در محیط مدرن‌تری را به کاربر می‌دهد.

بررسی تجربه کاربری

یکی از مهم‌ترین ارکان هر سیستم تجربه کاربری آن است. اپل از دیرباز به مینیمالیسم و ساده‌نگری در طراحی‌هایش مشهور بوده و در اپل موزیک هم این موضوع مشاهده می‌شود. ولی ساده‌سازی لزوما نتیجه مثبتی نمی‌دهد. در برخی موارد در اپل موزیک شاهد مواردی هستیم که برای کاربر موجب سردرگمی می‌شود. به عنوان مثال، ترانه‌هایی که پسندیده و لایک می‌کنید در هیچ قسمتی از اپلیکیشن ذخیره نمی‌شود و دسترسی به آن‌ها در فهرستی واحد امکان‌پذیر نیست؛ موضوعی که کاربران وفادار این سرویس را نیز آزار داده است.

مقایسه اپل موزیک و اسپاتیفای
مقایسه اپل موزیک و اسپاتیفای

از نظر تجربه کاری، اسپاتیفای چندین پله نسبت به اپل موزیک بالاتر است. منوی بسیار ساده و شکیل آن دسترسی را برای کاربران ساده و قابل درک کرده است. پلی‌لیست‌های اسپاتیفای نیز گستردگی بیشتری دارند. همچنین تمام آهنگ‌هایی که لایک می‌کنید در قسمت Liked Songs نمایش داده می‌شوند و به راحتی قابل دسترسی هستند.

جست‌وجوی آهنگ

یکی از مهم‌ترین مراحل در پیداکردن موسیقی‌های جدید جست‌وجو است. به همین خاطر، این بخش در سرویس‌های استریم آنلاین بسیار مهم است. درصورتی که نام خواننده آهنگ و اسم آن را ندانیم معمولا به گوگل رو می‌آوریم و متنی که به یاد داریم را در آن جست‌وجو کرده و می‌یابیم. خوش‌بختانه اپل موزیک متن آهنگ‌ها را وارد آرشیو جست‌وجوی خود کرده و با جست‌وجوی بخشی از ترانه می‌توانید آهنگ مورد نظر خودرا پیدا کنید. در آن سو اسپاتیفای، به دلیل نداشتن متن ترانه‌ها، از این قابلیت بی‌بهره است؛ درصورتی که کاربر اسپاتیفای هستید و قصد یافتن آهنگی با متن آن‌را دارید، بهتر است از گوگل یا دیگر موتورهای جست‌‌وجو استفاده کنید.

نگاهی به کیفیت صدا

در موسیقی، کیفیت اول حرف و آخر را می‌زند. از نظر کیفیت صدا، تفاوت‌هایی میان اپل موزیک و اسپاتیفای وجود دارد که کاربران باید آن‌ها را در نظر بگیرند. کوپرتنویی‌ها در اپل موزیک از فرمت AAC و حذاکثر کیفیت 256 کیلوبایت بر ثانیه کمک گرفته‌اند. اما در آن طرف ماجرا، اسپاتیفای کیفیت 320 کیلوبایت برثانیه را در فرمت OCG به کاربران خود ارائه می‌کند.

با توجه به تحلیل‌های صوتی که بر روی این دو فرمت انجام شده است، اپل موزیک تا حدودی کیفیت بالاتری را در مقایسه با اسپاتیفای ارائه می‌کند. با این وجود تشخیص این تفاوت برای همه ممکن نیست و تنها آن دسته از کاربرانی که تجهیزات گران‌قیمت و ارزشمندی برای گوش دادن به موسیقی دارند، قادر به تشخیص جزئی این تفاوت خواهند بود.

فرمت AAC که اپل از آن استفاده کرده، به فشرده‌سازی اصوات با حداقل کاهش کیفیت شهرت دارد. با این وجود، برای استفاده از فرمت AAC باید حق استفاده از آن را خریداری کرد. همین امر نیز موجب شده تا اسپاتیاف به فرمت متن باز OGG با بیت ریت بالاتر روی بیاورد. اگر اینترنت ضعیفی داشته باشید و از روی اجبار به سراغ کیفیت‌های پایین‌تر موسیقی بروید، اپل موزیک در این بخش برتری خود را نشان می‌دهد. فشرده‌سازی بهتر اصوات و همچنین کاهش حداقلی کیفیت در فرمت AAC، اپل موزیک را به گزینه بهتری برای کاربرانی تبدیل می‌سازد که از اینترنتی ناپایدار و ضعیف استفاده می‌کنند.

تماشای موزیک ویدیوها

سرویس اپل موزیک نیز نقص‌هایی دارد اما در بخش موزیک ویدیو، خوب و رضایت‌بخش عمل کرده است. دیگر نکته مثبت درباره اپل موزیک این است که شما می‌توانید موزیک ویدیوها را با زیرنویس انگلیسی و یا اسپانیایی و سایر زبان‌ها مشاهده کنید که همین موضوع نیز لذت تماشای موزیک ویدیوها را چندین برابر می‌کند. خوشبختانه موزیک ویدیوهای هنرمندان ایرانی نیز در اینت قسمت وجود دارند. اگرچه تعداد کمی از این ویدیوها را می‌توان در اپل موزیک یافت اما وجودشان قطعه یک امتیاز مثبت دیگر برای کاربران ایرانی است.

انتخاب نهایی بین اپل موزیک یا اسپاتیفای

در این مطلب با بررسی شاخص‌های مختلفی از خدمات اپل موزیک و اسپاتیفای، به این نتیجه رسیدیم که هریک در زمینه خاصی قدرت و ضعف دارند. این‌که کدام سرویس برای کاربران ایرانی بهتر است، تا حد زیادی به سلیقه شخصی و نگرش افراد به ویژگی‌ها و خدمات مختلف این سرویس‌ها مربوط می‌شود.

اسپاتیفای بهتر است یا اپل موزیک
اسپاتیفای بهتر است یا اپل موزیک

با توجه به آرشیو بزرگ‌تر اپل موزیک و برتری‌هایی که به آن‌ها اشاره کردیم، به نظر می‌رسد که این سرویس برای کاربر ایرانی تجربه بهتری را ایجاد می‌کند؛ همچنین حضور پررنگ‌تر آهنگ‌های ایرانی را در آرشیو آیتونز مشاهده می‌کنیم. با این وجود، نمی‌‌توان از نقاط قوت اسپاتیفای همچون هوش مصنوعی قوی‌‌تر، ظاهر زیباتر، پشتیبانی از پادکست‌ها و عملکرد مناسب روی پلتفرم‌های مختلف به سادگی گذشت.

با توجه به این اطلاعات، اگر فقط به شنیدن موسیقی خارجی علاقه دارید و متن ترانه‌ها برایتان اهمیتی ندارد، اسپاتیفای گزینه بهتری برای شما خواهد بود؛ اما اگر می‌خواهید موسیقی ایرانی و خارجی گوش بدهید و به متن آهنگ‌ها اهمیت می‌دهید، بهتر است از اپل موزیک استفاده کنید.  اگر هنوز هم در انتخاب بین سرویس های موسیقی شک دارید می توانید مقاله” کدام سرویس موسیقی را انتخاب کنیم؟“را مطالعه بفرمایید. انتخاب شما علاقه مندان موسیقی کدام پلتفرم است؟