در دنیای امروز بازی های کامپیوتری و خرید بازی یکی از جذابترین حوزهها برای صاحبان شرکتهای بزرگ است. چراکه این بازی ها معمولا محدودیت سنی نداشته و هر فردی با هر سلیقه و سنی میتواند به یکی از مخاطبان همیشگی آنها تبدیل شود. در کشور ما نیز رواج استفاده از بازیهای کامپیوتری باعث شده است که بازیسازی کامپیوتری حرفهای جذاب و پولساز برای افراد خلاق و توانمند باشد.
اما موضوع مهم اینجا است که بسیاری از افراد هنوز نمیدانند که بازی سازی کامپیوتری دقیقا به چه معناست و برای تبدیل شدن به یک بازیساز باید چه کرد؟ اگر شما هم علاقهمند به حوزه بازی و ساخت آن هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
منظور از بازیسازی کامپیوتری چیست؟
در تعریفی ساده میتوان گفت بازیسازی کامپیوتری به معنای ساخت یک بازی از ابتدا تا انتها است. منظور از ساخت بازی این نیست که شما پشت سیستم قرار گرفته و شروع به کدزنی کنید. برای اینکه بازی شما به یک بازی موفق تبدیل شود، لازم است که درباره همه جنبههای آن فکر کنید.
شما باید بدانید که مخاطب بازی شما دقیقا کیست؟ سبک بازی چگونه است؟ این بازی قرار است بهصورت گروهی انجام شود یا تکنفره؟ بنابراین پیش از آغاز کدزنی یا طراحی گرافیکی بازی بهتر است پاسخ این سوال و دهها سوال دیگر را به خود بدهید. این کار باعث میشود که در حین فرایند ساخت دیگر ابهام یا سوالی برایتان پیش نیاید و دقیقا بدانید که به دنبال چه چیزی هستید.
برای بازیسازی کامپیوتری چه مراحلی باید طی شود؟
مرحله اول: تعیین هدف
تعیین هدف یک عنوان بسیار کلی است. در این مرحله باید همه اهداف خود را در هر زمینهای مشخص کنید. انجام این مرحله باید بهگونهای باشد که پس از پایان آن بهطور دقیق بتوانید بخشهای مختلف بازی را توصیف کنید. بهتر است اهداف خود را بهصورت کلی و جزئی بنویسید. مثلا تعیین سن مخاطبان هدف، انتخاب سبک بازی، نوع گرافیک، مراحل مختلف بازی و… میتواند از اهداف کلی شما باشد. پسازآن میتوانید هر مرحله را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید.
مرحله دوم: تعیین بودجه و زمانبندی
تعیین دقیق اهداف به شما در انجام بهتر این مرحله کمک میکند. زمانی که شما بهطور دقیق بدانید که چه انتظاری از بازی دارید میتوانید زمانبندی بهتری انجام داده و بودجه هر مرحله را دقیقتر مشخص کنید. فراموش نکنید که در این مرحله باید زمان تست و ارزیابی بازی را نیز در نظر بگیرید. بهعلاوه هزینههای برق، مکان، تهیه سیستم و… را نیز در نظر داشته باشید.
مرحله سوم: جمعآوری تیم
اگر قصد دارید خودتان به تنهایی یک بازی را طراحی کنید، میتوانید از این مرحله بگذرید. اما باید بدانید که در این حالت این شما هستید که باید همه نقشهای گفتهشده در این مرحله را بهخوبی ایفا کنید. یک تیم بازیسازی کامپیوتری نیازمند یک طراح داستان بازی، هماهنگکننده یا مدیر، گرافیست، برنامهنویس، طراح مراحل و کاراکترها، طراح رابط کاربری، طراح صدا، تست کننده و بازاریاب است. توجه کنید که اگر قرار است واقعا یک تیم تشکیل دهید باید از افراد توانمند استفاده کنید تا زحمات دیگر اعضای گروه هدر نرود.
مرحله چهارم: شروع ساخت
در این مرحله وظایف هرکس مشخص شده و افراد شروع به کار میکنند. فراموش نکنید که در یک تیم مستندسازی مهمترین چیز است. هرکس باید دقیقا بداند که تاکنون چه کارهایی انجام داده و قرار است چه کاری بکند. بنابراین همه اعضای گروه را وادار به ثبت گزارش کنید. همچنین بهتر است هرچند وقت یکبار جدول زمانبندی خود را چک کرده و بررسی کنید که تابهحال به کدامیک از اهداف تعیینشده رسیدهاید.
این کار هم نهتنها باعث هماهنگی اعضای گروه میشود بلکه در روزهایی که فشار کاری افزایش مییابد به کمک شما خواهد آمد. در این مرحله میتوانید از یک موتور بازیسازی نظیر کانستراکت، گیم میکر، یونیتی یا آنریل استفاده کنید. استفاده از موتورهای بازیسازی کامپیوتری امکانات زیادی را در اختیار شما قرار میدهد. استفاده از این امکانات باعث سریعتر شدن کارها، اطلاع دقیق از خروجی بازی و… خواهد شد.
مرحله پنجم: تست و عرضه
پس از تکمیل فرایند ساخت بازی نوبت به تست آن میرسد. توصیه ما این است که تست را به مراحل آخر نیندازید و در هر مرحله حتما از درست بودن همهچیز مطمئن شوید. بههرحال حتی معروفترین بازیهای کامپیوتری نظیر لیگ آف لجند نیز نیازمند تست هستند. فرایند تست به این صورت است که فردی شروع به انجام بازی کرده و اشکالات مختلف آن را بیان میکند. بهتر است این فرد تخصص کافی در زمینه بازیهای کامپیوتری داشته باشد تا همه اشکالات بازی را مشخص کند.
چراکه آشکار شدن این اشکالات پس از انتشار میتواند ضربه سختی به برند شما بزند. پس از اشکال زدایی نوبت به عرضه بازی میرسد. بهتر است بازی را در زمانی عرضه کنید که بیشترین خواهان را دارد. اگر قبلا نسخهای از بازی خود را منتشر کرده و قول انتشار نسخه جدید در تاریخ معین را دادهاید، در همان تاریخ این کار را انجام دهید. در غیر این صورت بازی شما هنوز مخاطبی نداشته و پس از عرضه نیاز به بازاریابی مناسب دارد. فراموش نکنید که تعیین اهداف درست در مرحله اول در اینجا نیز به کمک شما خواهد آمد.
از کجا اطلاعات کسب کنیم؟
اگر قصد دارید دانش خود را در زمینه بازیسازی کامپیوتری بالا ببرید، توصیه ما استفاده از منابع معتبری نظیر gamedev، lazyfoo، codecombat، game institute و… است. این منابع آموزشهای بازیسازی کامپیوتری را بهصورت کتاب یا ویدیو در اختیار شما گذاشته و شما میتوانید از آموزشهای رایگان یا غیررایگان آنها استفاده کنید. خوشبختانه برای آموزش بازیسازی منابع فارسی زیادی در اینترنت وجود دارند که با یک جست و جوی ساده میتوانید آنها را پیدا کنید.
توجه کنید که در مسیر آموزش استفاده از تجربههای دیگران بسیار مهم است. بنابراین اگر قصد دارید به یک بازیساز موفق تبدیل شوید، باید بازیهای دیگران را امتحان کنید. اگر هزینههای خرید بازیهای کامپیوتری بالا است میتوانید از گیفت کارتها استفاده کنید. بهعنوانمثال گیفت کارت پلیاستیشن پلاس با قیمتی مناسب امکان استفاده از امکانات جذاب اکانت پلی استیشن پلاس برای شما فراهم میشود.
آیا بازیسازی کامپیوتری را میتوان بهعنوان شغل اصلی انتخاب کرد؟
بدون شک پاسخ این سوال بله است. اما تا تبدیل شدن آن به یک کار درآمدزا مسیر زیادی در پیش دارید. توصیه ما این است که در ابتدای کار بهعنوان یک بازیساز مستقل فعالیت نکنید. چراکه تجربه کافی نداشته و نمیتوانید بهتنهایی همه بخشها را مدیریت کنید. بهتر است تا زمان کسب تجربه کافی در تبم بازیسازی کامپیوتری قرار بگیرید و پس از آشنایی با بخشهای مختلف کار بهعنوان یک بازیساز مستقل فعالیت کنید. فراموش نکنید که اگر قرار است بهعنوان بازیساز مستقل فعالیت کنید نیاز به مهارت کافی در همه زمینهها نیز دارید.
بازیسازی کامپیوتری
بازیسازی کامپیوتری میتواند به شغلی پردرآمد برای شما تبدیل شود. به شرطی که بهاندازه کافی روی آن وقت گذاشته و از شکست خوردن نترسید. ممکن است در ابتدای راه بازیهای شما با استقبال چندانی مواجه نشود اما مطمئنا در ادامه مسیر یکییکی درهای موفقیت به روی شما باز خواهد شد. در این مطلب تلاش کردیم هر چیزی که برای بازیسازی کامپیوتری نیاز دارید توضیح دهیم. اما اگر نیاز به راهنمایی بیشتر داشته یا سؤالی دارید آن را در زیر همین مطلب با ما در سایت آی گیم میان بگذارید. اگر به این سبک مقالات علاقه مند هستید می توانید مقاله”دانستنیهای گیمینگ” را در بلاگ آی گیم نیز مطالعه کنید.