استارلینک در ایران؛ شایعه یا واقعیت؟
از زمانی که شرکت اسپیس ایکس (Space X) و کارآفرین مشهور ایلان ماسک پروژه اینترنت ماهوارهای استارلینک (Starlink) را آغاز کردند، افراد زیادی در سرتاسر جهان، از جمله ایران، منتظر این سرویس بودند. طی روزهای اخیر، ایلان ماسک فعال شدن این سرویس اینترنت ماهوارهای را در ایران مطرح کرده است و شایعات بسیار زیادی پیرامون استارلینک، روش استفاده از آن و تعداد کاربران فعال این سرویس در ایران شکل گرفته است. شایعاتی که برخی نزدیک به واقعیت و برخی دیگر کاملا کذب هستند. به همین خاطر در این مطلب بهصورت کامل فعال شدن Starlink در ایران، روش استفاده، هزینه اینترنت و تجهیزات مورد نیاز آن را با هم در سایت آی گیم بررسی میکنیم تا از شایعات فضای مجازی کاملا دور شویم.
سرویس استارلینک چیست و چه کاربردی دارد؟
اینترنت ماهوارهای همواره کاربردیترین و البته دستنیافتنیترین اختراع بشر بوده است. البته طی سالهای اخیر و با پیشقدم شدن شرکت اسپیس ایکس، اینترنت ماهوارهای از آرزو به واقعیت تبدیل شد. هرچند دستنیافتنی بودن این سرویس اینترنت باعث شده است که بسیاری از افراد شایعات مرتبط با اینترنت ماهوارهای را بهراحتی باور کنند. برای مثال با راهاندازی استارلینک، بسیاری از افراد تصور میکنند که صرفا با استفاده از گوشی هوشمند خود میتوانند بهصورت مستقیم به این اینترنت ماهوارهای متصل شوند. اما باید گفت که با توجه به روش عملکرد Starlink، اتصال به آن به تجهیزات مختلفی نیاز دارد.
بهطور کلی استارلینک یک سرویس اینترنت ماهوارهای است که توسط شرکت اسپیس ایکس و تحت نظارت ایلان ماسک (مدیرعامل تسلا) راهاندازی شده است. پروژهای که توانست در بسیاری از نقاط دنیا، بهخصوص نقاط محروم، دسترسی به اینترنت را آسان کند. ماهوارههای مخصوص شرکت اسپیس ایکس، سیگنالهای اینترنت را به سمت زمین ارسال میکنند و کاربران با استفاده از تجهیزات مخصوص مانند دیش، میتوانند این سیگنالها را دریافت و سپس از اینترنت ماهوارهای پرسرعت Starlink استفاده کنند.
در نگاه اول استفاده از اینترنت استارلینک بسیار ساده به نظر میرسد و به همین خاطر افراد تصور میکنند که برای دسترسی به این سرویس، تنها به یک دیش یا اپلیکیشن نیاز دارند. درصورتیکه راهاندازی Starlink در ایران یا دیگر کشورها به طی کردن مراحل قانونی خاصی نیاز دارد و همچنین زمان دسترسی به آن نیز بسیار طولانی است. پس اگر در فضای مجازی خواندهاید که استارلینک به ایران رسید! باید به شما بگوییم که این خبر در ظاهر حقیقت است اما در باطن اما و اگرهای زیادی دارد که میتواند آن را به یک دروغ تبدیل کند.
آیا سرویس Starlink در ایران راهاندازی شده است؟
در حال حاضر ماهوارههای Starlink، بسیاری از مناطق ایران را تحت پوشش خود قرار دادهاند. از نظر تئوری، این سرویس اینترنت ماهوارهای در ایران راهاندازی شده است اما تقریبا هیچ کاربری نمیتواند به آن دسترسی داشته باشد. چرا که برای اتصال به این سرویس شما باید تجهیزات مخصوصی مانند دیش و روتر اختصاصی استارلینک را در اختیار داشته باشید.
از طرف دیگر فعالیت تمام سرویسهای اینترنتی در کشورها باید مطابق با مجوزها و قوانین کشورها باشد. به عبارت دیگر شرکت اسپیس ایکس برای راهاندازی استارلینک در ایران به مجوز نهادهای ایرانی نیاز دارد. مجوزی که صدور آن در شرایط کنونی بسیار بعید به نظر میرسد. در نهایت باید گفت که اگر تجهیزات مخصوص استفاده از Starlink را در اختیار داشته باشید، شاید بتوانید از آن در ایران استفاده کنید. البته مجهز بودن به این تجهیزات تنها شرط استفاده از این سرویس نیست و شما باید اشتراک ماهیانه استارلینک را هم به این شرکت پرداخت کنید.
رایگان بودن سرویس استارلینک؛ شایعهای که بسیار فراگیر است!
یکی از بزرگترین شایعات درباره استارلینک، رایگان بودن آن است. درصورتیکه شما برای استفاده از اینترنت این سرویس در ابتدا باید بین 500 الی 600 دلار هزینه تجهیزات آن را پرداخت کنید. همچنین هزینه ماهیانه این سرویس نیز در حدود 100 دلار است. البته باید گفت که با توجه به برخی شرایط، این امکان وجود دارد که شرکت اسپیس ایکس، اینترنت Starlink را بهصورت رایگان در ایران عرضه کند.
برای استفاده از Starlink به چه تجهیزاتی نیازی داریم؟
بهطور کلی شما برای استفاده از اینترنت ماهوارهای استارلینک، در ابتدا پک تجهیزات مخصوص آن را خریداری کنید. اصلیترین وسیله درون این پک، یک دیش ماهواره است که سیگنالهای اینترنت را از ماهوارههای Starlink دریافت میکند. البته باید اشاره کرد که عملکرد این دیش کاملا با عملکرد دیشهای ماهواره معمولی متفاوت است. چرا که این دیش در نقش فرستنده و گیرنده عمل میکند و اطلاعات کاربر را نیز برای ماهوارههای استارلینک ارسال میکنند. از دیگر تجهیزات مورد نیاز برای استفاده از Starlink میتوان به یک روتر اینترنت نیز اشاره کرد.
آیا استارلینک برای فعالیت در ایران به مجوز نیاز دارد؟
بهطور کلی تمام شرکتهای ارائهدهنده اینترنت در سراسر دنیا برای ارائه سرویسهای اینترنتی باید از کشورها مجوز دریافت کنند. داستان ایران و استارلینک نیز از این قاعده جدا نیست. به همین خاطر است که بسیاری از کارشناسان، نسبت به راهاندازی Starlink در ایران تردید دارند. البته این امکان وجود دارد که شرکت اسپیس ایکس با توجه به برخی شرایط، از این قانون پیروی نکند اما احتمال آن بسیار پایین است.
کاربران بسیار زیادی در ایران به استارلینک متصل هستند؛ یک دروغ بزرگ
احتمالا در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام یا تلگرام، نقشه کاربران فعال سرویس استارلینک در ایران را مشاهده کردهاید. برخلاف ادعا بسیاری از خبرگزاریها، کانالها و پیجها، این نقشه صرفا نشاندهنده تعداد کاربرانی است که در ایران، درخواست استفاده از این سرویس را ارسال کردهاند و هیچگونه ارتباطی با تعداد کاربران فعال این سرویس اینترنت ماهوارهای ندارد.
شرایط استفاده از سرویس Starlink
طبق ادعای کارشناسان و کاربران Starlink، حدود 32 کاربر میتوانند در شعاع 50 متری از اینترنت وایفای این سرویس ماهوارهای استفاده کنند. همچنین شما برای دریافت اینترنت از این سرویس، در ابتدا باید درخواستی را برای شرکت اسپیس ایکس و استارلینک ارسال نمایید. در صورت تایید این درخواست، اینترنت ماهوارهای شما متصل میشود. در ادامه با کاربرد عملکرد اپلیکیشن Starlink آشنا میشویم.
اپلیکیشن Starlink
احتمالا تا به حال در شبکههای اجتماعی و یا فروشگاههای گوگلپلی و اپاستور با اپلیکیشن Starlink مواجه شدهاید. بسیاری از افراد تصور میکنند که با نصب این نرمافزار میتوانند به اینترنت ماهوارهای استارلینک متصل شوند. درصورتیکه این اپلیکیشن تنها برای تنظیمات دیش و سینک کردن آن با دیگر تجهیزات کاربرد دارد و نمیتوان از آن برای اتصال به اینترنت ماهوارهای بهصورت مستقیم استفاده کرد. همچنین باید گفت که برخی از کلاهبرداران با نشر بدافزارها و لینکهای حاوی ویروس، افراد را به دانلود نسخه غیر معتبر این نرمافزار تشویق میکنند. پس از کلیک کردن و یا دانلود نرمافزار Starlink از منابع غیر معتبر خودداری کنید.
نکات مهمی که باید درباره حضور استارلینک در ایران بدانید
با داغ شدن بحث حضور استارلینک در ایران، افراد باید به برخی نکات درباره این سرویس اینترنت ماهوارهای توجه داشته باشند. برای مثال احتمالا لینکهای دانلود نرمافزار دسترسی مستقیم به این سرویس اینترنتی را در کانالهای تلگرام مشاهده کردهاید. باید گفت که عموما این لینکها حاوی بدافزارها هستند و میتوانند به گوشی هوشمند شما آسیب بزنند. به همین خاطر اگر میخواهید از شایعات فضای مجازی درباره Starlink در امان بمانید، پیشنهاد میکنیم به این نکات توجه داشته باشید.
برخی از مهمترین نکات درباره حضور استارلینک در ایران عبارتاند از:
- بدافزارها و نرمافزارهای جاسوسی در انتظار شما هستند: تقریبا هر نرمافزار یا لینک دانلود غیر رسمی مرتبط با پروژه استارلینک میتواند یک بدافزار یا ویروس باشد. دانلود نرمافزار این سرویس اینترنت ماهوارهای تنها باید از وبسایت رسمی Starlink و یا فروشگاههای گوگلپلی و اپاستور انجام شود. همچنین اگر میخواهید وارد لینک وبسایت این سرویس شوید، بهصورت مستقیم آن را در گوگل سرچ کرده یا آدرس وبسایت آن را در مرورگر خود وارد کنید. چرا که بیشتر لینکهای هدایتکننده به وبسایت Starlink حاوی ویروس و نرمافزارهای جاسوسی هستند
- راهاندازی استارلینک در ایران به زمان زیادی نیاز دارد: فعال شدن استارلینک در ایران با در دسترس قرار گرفتن و استفاده از آن دو موضوع جداگانه است. به عبارت دیگر تصور این که شما از فردا میتوانید از این سرویس اینترنت ماهوارهای در خانه یا محل کار خود استفاده کنید، کاملا غلط است. بلکه راهاندازی این سرویس در ایران به زمان زیادی نیاز دارد و باید بسترهای آن آماده شود
- فضای مجازی پر از شایعات بیاساس درباره Starlink است: از امکان دسترسی مستقیم به اینترنت ماهوارهای Starlink با گوشیهای اندرویدی تا پوشش تمام مساحت ایران با سه ایستگاه زمینی در کشورهای همسایه، همه از شایعاتی هستند که در فضای مجازی درباره استارلینک وجود دارند
سرویس استارلینک؛ اینترنت ماهوارهای با طعم آزادی و شایعه
سودجویان و کلاهبرداران زیادی از انتظار کاربران برای دسترسی به اینترنت پرسرعت و آزاد استارلینک، سواستفاده میکنند و به دنبال فروش تجهیزات تقلبی و یا پخش کردن اخبار بیاساس در این باره هستند. باید گفت که سرویس Starlink در ایران فعال شده است اما برای استفاده از آن به تجهیزات بهخصوصی نیاز هست و شما باید هزینه اشتراک ماهیانه آن را نیز پرداخت کنید.
از طرف دیگر امکان پرداخت مستقیم هزینه اشتراک و یا خرید قانونی تجهیزات مرتبط با استارلینک در ایران وجود ندارد. به تمام این مشکلات، امکان وجود پارازیت و عدم صدور مجوز قانونی برای فعالیت Starlink در ایران را نیز اضافه کنید. کاربران ایرانی به علت وجود تمام این مشکلات، باید ماهها و شاید یک الی دو سال برای استفاده از این سرویس منتظر بمانند. البته تکنولوژی همواره میتواند ما را غافلگیر کند؛ پس این احتمال وجود دارد که برخلاف تصور کارشناسان، Starlink بسیار زودتر به دست کاربران ایرانی برسد.